Kampçılık nedir? Kaç tür kamp vardır?

Son yıllarda oldukça popüler olan kamp kurma ve kampçılık, geçici olarak açık havada ikamet etme anlamına gelir. Elbette tarih içerisinde göçebe toplumlarda kamp yapmak doğal bir yaşam tarzıydı. Genelde kıl çadırlarda kısa süreli konaklama ihtiyacının giderildiği bir yaşam biçimiydi. Günümüzde ise yerleşik yaşam ile birlikte kurulan yerleşimlerde farklı özelliklerde binalarda yaşamaya devam ediyoruz… Halen dünyanın farklı coğrafyalarında çadır hayatı yaşayan topluluklar bulunduğunu da biliyoruz.

Bir dönem maceracı insanların kullandığı konaklama biçimi olarak görülen kampçılık, zamanla çok sayıda insan için tatil, doğaya dönüş ve bir alışkanlık haline geldi…

Ülkemiz kamp yapılabilecek yerler, kamp alanları sayısı ve sahip oldukları donanımı ile de zengin bir ülkedir. Doğal alanlar olarak da Türkiye’de birçok alan bulunmaktadır. Ancak bu imkanlara rağmen özellikle dünyada kampçılık yapan kişi sayısı olarak gerilerde kalan bir ülkeyiz. Son yıllarda otel turizminin orta sınıfa göre pahalı bulunması, şehir hayatı ve stresten kaçma isteği, pandemi koşulları ve sağlık için kampçılık daha popüler hale gelmeye başladı.

Kampçılık nedir?

Kampçılık, çadır ve diğer gerekli ekipmanlarla birlikte insanların yola çıkması ve  kimi zaman önceden ayarlayarak kimi zaman da spontane olarak belirlenen / bulunan yerlerde konaklaması olarak tanımlanabilir. Hedef sadece kampta kalmak olabileceği gibi farklı amaçlarla birleştirilerek de kamp kurulabilir. Özellikle doğa sporlarının önemli bir bölümünde kampçılık da doğal bir parça olabilir.

Kamp Ekipmanı

Elbette kamp ekipmanını detaylı bir şekilde inceleyeceğimiz yazı ve videolarımız olacak. Ancak bir giriş olması itibariyle çadır, uyku tulumu ve mat kampçılık için ilk ihtiyaç duyulacak ekipmandır diyebiliriz. Kamp ekipmanının eksiksiz olması çok mümkün değildir, mutlaka eksik bir şeyler olur. Ancak değişen hava durumuna, doğa koşullarına ve hedeflere göre hazırlanacak ekipman kampınızın çok daha keyifli geçmesini sağlayacaktır.

Kamp türleri nelerdir?

Konuya kamp ve kampçılık diye başladığımızda herkesin aklına çadırlardan oluşan bir alan ya da ıssız bir yerde kurulmuş bir çaddır geldiğini tahmin edebiliyoruz. Ancak kamp sadece doğada bir yere çadır kurma anlamına gelmiyor. Farklı başlıklarda geçici olarak konaklamaları da kampçılık faaliyetleri arasında sayabiliriz.

Tatil kampları: Temel hedefin ekonomik bir tatil olduğu ve daha çok kamp alanlarına rezervasyon yaptırılarak ve çeşitli hizmetleri (zaman zaman çadır, yemek vb) alarak gerçekleştirilen kamplardır. Tatil yapmak amacıyla tesislerden rezervasyon yapılarak yapılan etkinliklerdir.

Çadır kampları: Çadır ve temel kamp ekipmanlarına sahip olunarak kamp alanlarında ya da (daha çok) doğada daha bakir alanlarda yapılan etkinliklerdir. Kamp ruhuna en uygun tür diyebiliriz. Dilediğiniz zaman dilediğiniz yere hareket imkanı da vermesi ve doğayla daha çok bütünleşme imkanı olamsı avantajlarıdır.

Karavan kampları: Motokaravan ya da aracınıza ekleyebileceğiniz çekme karavan ve temel ihtiyaç malzemeleriniz ile yapılan kamp etkinlikleridir. Isıtma sistemi ve banyosu ile sanki küçük bir otelin imkanlarını kullanarak doğada zaman geçirmenize olanak sağlar. Farklı yerlerde konaklama imkanı ve daha izole bir konaklama sağladığı için özellikle pandamı döneminde popüler hale ggelen etkinliklerdir.

Glamping kampları: Glamping, “glamour – cazibeli/göz alıcı” ve “kampçılık” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir tanımdır. Bu tarz kamplar otellerin sunabileceği lüksleri açık havada geçirecekleri kamplarda arayan turistler tarafından popülerleştirilmiştir. 1900’lerin başlarında safari gezilerine çıkan Avrupalı turistlerin kıtada yaşayan insanların çadır yaşamlarını incelemeleri ve bu yaşam tarzının kamp faaliyetlerinde uygulanabilirliğini görmeleri sonrasında yaygınlaşmıştır. İçerisinde pek çok imkanı (yatak, elektrik, tv vb) bulunduran özel imal edilmiş çadırlarda konaklama anlamına gelmektedir. Günümüzde hem doğanın huzurunu hem de şehir hayatını aynı anda yaşama arzusu olan kişiler tarafından gün geçtikçe daha fazla kullanılmaktadır. Dezavantaj olarak kampı kurulan alandan başka bir bölgeye taşınmak zordur, kamp aktivitesi genellikle tek lokasyonda sonlandırılır.

Bungalov kampları: Son yıllarda oldukça popüler olan ahşap ev merakıyla birlikte pansiyon/otel mantığından uzak sadece size ait olan evlerde yapılan konaklama türüdür.

Hamak kampları: Çadır kurmaksızın sadece hamak kurarak ve temel kamp ekipmanlarını kullanarak yapılan etkinliklerdir. Hamağınızı bağlamak için uygun iki adet ağaç bulduğunuz her yerde yapabilirsiniz. Üstelik yerden yüksekte kalacağınız için düz bir alan aramak zorunda da kalmazsınız. Paraşüt hamak olarak adlandırılan ve az yer kaplayan hamaklar, motosiklet veya bisiklet ile kamp yapmak isteyen kişiler için iyi bir seçim olsa da  ilk kez kamp yapacak olanlar için pek tavsiye edilmez.

Eğlence kampları: Organizatörler tarafından düzenlenen ve çok fazla kişinin katıldığı eğlence merkezli etkinliklerdir. Festival kampları bu türe güzel bir örnektir. Toplu etkinlikler olduğu için genellikle dinlendirici özellik taşımazlar.

Eğitim kampları: Eğitim kurumlarının çocuklar veya gençleri için düzenlediği kamplardır. Sanat, doğal yaşam ve teknik konularda eğitimler verilerek kamp yapılmaktadır. Önceki yıllarda gerçekleştirdiğimiz Fethiye Fotoğraf Kampı, Kapadokya Fotoğraf Kampı, bafa Sanat Kampı bu etkinliklere örnek çalışmalardır.

Hayatta kalma kampı: Sadece bıçak ve bushcraft kamp ekipmanının yanınıza alınarak, çadır ve benzeri kamp ekipmanları olmadan yapılan kamplara denilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu tür kamplar gelişmiş kamp ve hayatta kalma becerilerine sahip olmayı gerektirir. Eğitim almamış kişiler ve ilk defa kamp yapacaklar için önerilmez.

YouTube kanalımıza abone olmak için tıklayın…