Kamp hazırlığı yaparken…

Yaptığımız yolculukların birçoğunda çadırımızla birlikteyiz… Zaman zaman önceden ayarladığımız kamp alanlarında zaman zaman da yolun bize sunduğu olanaklara göre uygun bulduğumuz yerlerde kamp yaparak yolculuk yapıyoruz. Ancak her iki durumda da yolculuk öncesi bazı başlıklara dikkat ederek hazılıklarımızı yapıyoruz… Bu yazıda sizlerle kamp öncesi yaptığımız hazırlıkları paylaşmak istiyoruz.

Gidiş-dönüş zamanı / rota belirleme…

Yolculuklarımızda bildiğimiz bir yere gidiyorsak işimiz biraz daha kolay. yolda geçecek süreyi, gittiğimiz yerde ne kadar kalacağımızı, nelerle karşılaşacağımız az çok biliyor oluyoruz. Ancak bir keşif yolculuğu yapıyorsak ya da daha önce gitmediğimiz bir yere tavsiye üzerine gidiyorsak kaba bir yol planı hazırlıyoruz.

İlk dikkat ettiğimiz şey gittiğimiz yer için. uygun bir mevsimde olup olmadığımız. Elbette birçok yere dört mevsimde de gidilebiliyor, ancak daha keyifle gezilecek dönemler olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle örneğin Yedigöller Milli Parkına gidiyorsak sonbaharı, Ege’de deniz kenarına gidiyorsak yaz mevsimini tercih ediyoruz.

Yol güzergahını, yolun özelliğini (ne kadar asfalt, ne kadar stabilize yol vb), süreyi hesaplıyoruz. Bunu yaparken gün batımından birkaç saat önce hedefimize ulaşmaya dikkat ediyoruz. Böylece kampımızı kurma ve çevreyi tanımaya biraz zaman bırakmış oluyoruz. Daha önce bölgeye gitmiş dostlarımız varsa onlardan da bilgi almak bize çok yardımcı olabiliyor.

Tüm yolculuklarda toplam seyahat süremizi ve rotamızı belirliyoruz, ancak her zaman esnek olmaya gayret ediyoruz. Yolda olmanın başka bir hale geçmek olduğunu ve yolun sunduğu sürprizleri değerlendirmenin çok keyifli olacağını da biliyoruz…

Hava durumu kontrolü

Hangi mevsimde olursak olalım, gideceğimiz yerin hava durumunu kontrol ediyoruz. www.accuweather.com sitesi hava durumunu kontrol edebileceğiniz, oldukça isabetli tahminleri olan bir sitedir. Hava durumunu bilmek kamp ekipmanı hazırlığından karşılacağınız olası zorluklar için hazırlıklı olmaya kadar pek çok konuda yardımcı olacaktır.

Yaban hayatı kontrolü

Gittiğimiz yerin yaban hayatını bilmek de önemli noktalardan biri… Özellikle bakir yerlere yolculuk yaptığımızda tilki, yaban domuzu, ayı gibi hayvanların izleriyle, bazen de kendileriyle karşılaşabiliyoruz. Doğada misafir olduğumuzu, o yerin asıl sahibinin orada yaşayan hayvanlar olduğunu unutmadan hareket etmek bize doğru geliyor. Genelde hayvanlar da bizden korkup çekiniyorlar, ancak yine de onlara “davetiye çıkartmamak” için dikkat edeceğimiz bazı noktalar var.  Bu konuda ayrı bir yazıyı da ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağız. 

Kontrol Listesi oluşturma

Özellikle kampçılığa yeni başlayan dostların bir check list oluşturması oldukça yararlıdır. İhtiyacınız olan bir şeyi unutarak yolculuk yapmanız keyfinizi kaçırabilir. Elbette her zaman çözümler üretmek mümkün ve eğlenceli, ancak yine de birçok şeye hazırlıklı olmak da rahat bir yolculuk için keyifli… Kontrol listenizi oluştururken araç, kamp malzemeleri, yiyecek-içecek, kılık-kıyafet vb başlıklar oluşturabilirsiniz. Zamanla tecrübe kazandıkça listeniz de zihninizde otomatikleşecektir.

Kamp yeri seçimi

Yolculuklarımız kamp yapacağımız yeri önceden belirlemeye çalışıyoruz. Elbette “hadi burada kalalım” dediğimiz zamanlar da oluyor. Kamp yapacağımız yeri belirlemek önemli bir nokta… Bazı yerlerde birçok hizmeti alabildiğimiz kamp alanlarında kalıyoruz. Wc, duş, elektrik, bulaşık yıkama alanı gibi hizmeti olan yerler daha konforlu bir konaklama sağlıyor. Artık pek çok yerde bu tarz hizmet veren kamp alanları bulabiliyoruz. YouTube kanalımızda kamp alanlarıyla ilgili tanıtım videolarımızı izleyebilirsiniz…

Daha bakir alanlarda kamp yapacağımız zaman su kaynağına çok uzak olmayan, fazla eğimi bulunmayan ve tuvalet ihtiyacı için uygun noktalar bulunan yerleri kamp için tercih ediyoruz. Mümkün mertebe kalabalıktan ve yerleşimden uzak yerleri tercih ediyoruz. Tüm kamplarımızda arkamızda en ufak bir çöp bırakmamak da en çok dikkat ettiğimiz noktalardan biri…

 

Yiyecek – içecek

Aslında yolculuklarımızdaki temel hedefimiz ve genelde tavsiyemiz “minimal olmak”. Az malzeme, az kıyafet, az yiyecek ile yolculuk yapılabileceğini söylüyoruz, ama henüz başarabilmiş değiliz 🙂 Bu durum yiyecek içecek için de geçerli oluyor. Genel bir bilgi olarak kaç günün yemek yiyeceğinizi ve neler yiyeceğinizi belirlemek iyi bir başlangıç noktası olabilir diyelim. Ancak hem yazılarımızda hem de YouTube videolarımızda Kamp Mutfağı ile ilgili çok detaylı paylaşımlarımız olacak… Takipte kalın…

Kamp ekipmanı hazırlığı

Her yolculuk kendi içinde farklı özellikler taşıyor, ancak yine de düzenli ve sürekli olarak yanımıza aldığımız kamp ekipmanımız elbette var. Çadır, çadır altı brandamız, şişme yatak ya da mat, uyku tulumlarımız, katlanır sandalyelerimiz, temizlik malzemelerimiz, kamp mutfağımız öncelikli olarak hazırladığımız malzemeler. Ancak bunları kısa bir paragrafta anlatıp geçmek istemiyoruz. Bu nedenle bir başka yazıda tüm bu malzemeleri detaylıca incelemek üzere diyerek bu yazıyı noktalıyoruz…

YouTube kanalımıza abone olmak için tıklayın…