Kaç çeşit çadır var?

Yolculuklarımızda geçici evimiz, evde otururken de özlediğimiz yuvamız gibidir çadırımız… Her yolculuk öncesi ekipman listesi hazırlarken ilk sırada akla gelen de hep odur. Tekerleme gibi çadır, uyku tulumu, mat sırasıyla aklımıza geliverir. Birçok dostumuz da çadıra nasıl karar verdiğimizi, hangi çadırı nasıl seçeceklerini, kaç çeşit çadır olduğunu sıklıkla soruyor. Bunu nedenle kaba bir liste olarak çadır çeşitlerini sizlerle paylaşmayı uygun gördük…

Elbette yaptığınız kampa ve ihtiyacınıza göre bir çadır seçimi yapacaksınız. Ancak sizlere kabaca çadır çeşitlerini listeleyerek yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz…

Kamp çadırları farklı başlıklarda sınıflandırılabiliyor. Kaba bir liste yapacak olursak bu başlıkları şöyle sıralayabiliriz:

* Yapıldığı malzemeye göre çadırlar
* Kullanım alanlarına göre çadırlar
* Şekillerine göre çadırlar
* Kullanım amaçlarına göre çadırlar
* Sezon özelliklerine göre çadırlar

Yapıldığı malzemeye göre çadırlar

Çadırlar, kıl, kumaş ve plastik çadırlar olmak üzere 3 farklı grup altında incelenebilir.

Çadırlar tente kumaşı, pamuk (kanvas), naylon, keçe ve polyester dahil birçok malzemeden yapılabilir. Pamuk ıslandığında suyu emer, bu nedenle çok ağır hale gelebilir, ancak bu sebeple oluşan şişme, küçük delikleri tıkar, bu sayede ıslak pamuk, kuru pamuktan daha su geçirmezdir. Su direncini artırmak için pamuklu çadırlara genellikle parafin uygulanır.

Naylon ve polyester, pamuktan çok daha hafiftir ve fazla su emmez; uygun kaplamalarla su geçirmezlikleri daha güçlüdür, ancak ultraviyole ışınlarının neden olduğu yavaş kimyasal bozulma nedeniyle zamanla bozulabilirler.

Kumaşı su geçirmez hale getirmek için en yaygın işlemler silikon emprenye veya poliüretan kaplamadır. Dikiş, kumaşta küçük delikler açtığından, bu delikleri tıkamak ve su geçirmezliği korumak için sık sık mühürlenir veya bantlanır, ancak pratikte dikkatlice dikilmiş bir dikiş su geçirmez olabilir.

Kullanım alanlarına göre çadırlar

Backpacking Çadırlar: Genellikle iki veya üç kişiyi barındırabilecek, hafif, dayanıklı ve çok pahalı olmayan çadırlardır. Üç mevsim kullanıma uygun olan bu çadırları arabalı kamplarda veya uzun doğa yürüyü gibi aktivitelerde kullanmak mümkündür.

Ultra Hafif Çadırlar: Backpacking çadırlar ile benzelik gösteren bu çadırlar son derece hafif malzemeler içerir. Üretim aşamasında kullanılan hafif ama dayanıklı malzemeler dolayısıyla pahalı bir çadırdır. Sık sık kampa giden gezginler için uygundur.

Eğlence Çadırları: Genelde festival ve konser gibi aktivitelerde kullanılır. İki ile dört kişi barındırabilecek büyüklükteki bir çadır türüdür. Özellikle daha geniş ve iyi bir yüksekliğe sahip olduğu için tercih edilen modeller arasındadır.

Ekspedisyon Çadırları: Son derece sağlam ve dayanıklı bir çadır türüdür. Bu çadırlarda sağlam kumaşlar, daha fazla ve kalın poller ve arttırılmış gergi ipleri gibi zorlu hava koşullarına karşı dayanıklı malzemeler kullanılır. Çift ve tek tenteli modelleri vardır. Dağcılar ve tırmanış yapan kişiler gibi profesyonel kampçılar tarafından tercih edilir.

Aile Çadırları: Fazlasıyla ağır ve kurulumu zor olan bu çadırlarda dört ile altı kişi kalabilir. Oldukça geniş, yüksekliği ve pek çok kişinin aynı anda uyumasına uygun konfor alanı sayesinde geniş aileler tarafından tercih edilen çadır türüdür.

Tarp çadırlar: Sizi yağmurdan koruyabilecek ve minimum yaşam alanı sağlayan bir çadır türüdür. Genellikle yakındaki ağaçlara bağlayarak veya ortasına uzun bir sopa konularak kolayca kurulabilir.

Şekillerine göre çadırlar

Üçgen Çadırlar: Üçgen tasarıma sahip çadırlardır. Konser ve festival gibi günü birlik etkinliklerde yaz aylarında kullanıma uygundur. En büyük dezavantajları rüzgara karşı dayanıksız olması ve çadırın içinde ayakta durulması anında sağladığı yükseklik problemidir. Kubbe çadırlar yaygınlaşmadan önce sıklıkla kullandığımız çadırlardır.

Üçgen Çadırlar rüzgâra karşı dayanıksız ve kurulumu zahmetli çadırlardır, çadırın ayakta durabilmesi için 8 noktadan sabitlenmesi gerekir. Genellikle bahar ya da yaz aylarında kullanılırlar. Her ne kadar rüzgâra dayanıksız olarak kabul edilseler de, girişin rüzgârın ters yönüne bakacak şekilde kurulması, kazıkların uygun şekilde çakılması ve gergi iplerinin yeterince gerilmesiyle oldukça sert rüzgârlara da dayanabilirler.

Tünel çadırlar: Üçgen çadırlardan daha geniş alana sahip ve rüzgâra onlardan daha dayanıklı çadırlardır, ancak çadırı kurmadan önce rüzgâr yönününe dikkat etmek gereklidir. Bu çadırın sabit durabilmesi için çadır 4 noktadan sabitlenmelidir. Zorlu koşullarda, profesyonel dağcılar tarafından, birkaç günlük olabilen kamplarda yaygın olarak kullanılan bir çadır türüdür. Üçgen çadırların geliştirilmiş ve daha fazla iç hacme sahip olan türüdür. U şeklindeki pollerin bir düzlemde birleşmesi ile oluşurlar. Özellikle profesyonel dağcılar tarafından kullanılan bu çadırlar rüzgara karşı son derece dayanıklıdır.

Kubbe Çadırlar: Şekilleri nedeniyle rüzgâra direnmezler ve bu rüzgâra dayanıklı olmalarını sağlar. Kar biriktirmeme ve kurulum kolaylığı sebepleriyle çok tercih edilirler. İç alanları geniştir ve çok fazla noktadan sabitlenme gerektirmezler. Kubbe (Dome)  çadırlar, geniş iç hacmi, geniş kapıları sayesinde giriş çıkış kolaylığı sağlaması ve kurulumunun kolay olması gibi nedenler ile sık tercih edilen çadır tiplerinin başında gelir.

Jeodezik Çadırlar: Matematiksel bir kavramdan türemiş kelimedir. Kelime anlamı olarak bir küre yüzeyinde iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi ifade eder. Çadırlarda ise birden fazla polün çaprazlama olarak yüzeyden geçtiği üçgenler oluşturacak şekilde birleştiği çadır tipidir. Bu pol şekli yapının üzerindeki baskıyı azaltarak rüzgar ve hava koşullarına en dayanıklı çadır tipinin oluşmasını sağlar.

Otomatik Çadırlar: Uzun ve kıvrılmış çerçevenin kalıcı olarak çadır kumaşına takılması ile oluşur. Bu mekanizma yukarı doğru çekilerek harekete geçirildiğinde çadır otomatik olarak kurulur. Rüzgarlı havalarda kullanıma uygun değildir.

Şişme Çadırlar: Şişebilir malzemeden üretilmiş, son derece ağır ve pahalı çadırlardır. Yaygın olarak kullanılmazlar.

Kullanım amaçlarına göre çadırlar

Günümüzde farklı tarzlara eve ortamlara göre birçok farklı çadır üretilmektedir. Çadır seçimini yaparken kullanılacak ortama, iklime, kişi sayısına ve kullanım süresine uygun bir çadır tercih edilmelidir. Bu sebepten doğa sporları ya da kampçılıkla ilgilenen kişilerin birden çok çadırı vardır. Yapacağımız yolculuğa uygun olan çadırla yola çıkmak raha keyifli bir yolculuk sağlayacaktır.

Çadırda ilk dikkat ettiğimiz özelliklerden biri malzemenin nem geçirgenliğidir. Çadırın, içerideki nemi dışarı atabilmesi, ancak dışardaki nemin içeri girmesini önlemesi esastır. Bunun için çoğu kez çift katlı çadırlar kullanılır. Ancak, Gore-Tex ya da benzeri nefes alabilen malzemeden yapılmış tek katlı çadırlar da kullanılır.

Eğer mümkünse bagaj bölümü olan çadırlar tercih edilmelidir. Bagaj, çadırın giriş bölümünün dışında, yanları ve üstü örtecek biçimde su geçirmez kumaş uzantılarla oluşan hacimdir. Çadır içine alınmak istenmeyen ıslak ve çamurlu malzeme için bir depo alanı olarak kullanılabileceği gibi, karlı ve yağmurlu havalarda yemek pişirmek için de kullanılır.

Depo Çadırlar: Bu çadırlar firmaların ürün, malzeme veya ekipmanların dış etkenlere karşı korunması amacıyla kullanılabilmektedir. Bu çadırlar genellikle büyük ölçekli ve çelik iskelet üzerine oturtulmuş şekilde üretilmektedir. Dış kaplama malzemesi olarak rüzgara, yağmura, sıcak ve soğuk hava şartlarına dayanıklı branda kullanılır.

Kubbe (Dome) Çadırlar: En popüler bir tasarımlardan biridir. Kubbe çadırlar, 2 ve 4 kişilik çadırlar için ortak tasarımlardır. Zemin ölçüleri büyük olsa bile kubbe çadırı ile tepe yüksekliğini kaybedersiniz. Kenarlar yukarı doğru eğimlidir. Bu, dik durmayı zor hale getirir. Kubbe çadırları başlangıç seviyesindeki kampçılar için oldukça uygundur. Çok hantal değildirler ve genellikle kurulumları kolaydır. En uygun fiyatlı çadırlardan bazıları kubbe çadırlarıdır.

Kabin Çadırlar: Aileler veya daha yüksek bir tepe isteyenler tarafından kullanılan daha büyük çadırlardır. Duvarlar daha dikeydir, bu da merkez tepe yüksekliğini daha uzun hale getirerek dik durmanızı sağlar. Bu çadırlar daha çok gerçek bir odayı andırır. Bazılarının daha gerçekçi görünen pencereleri ve hatta menteşeli kapıları vardır. Birçoğu oda bölücüler için yeterince büyüktür.

Pop-up Çadırlar: Çoğu düz ve yuvarlak bir çantada taşınan, çantasından çıkarıldığında serbest kalan polleri sayesinde otomatik olarak açılıp kurulan çadırlardır. Tekrar katlamak ve çantasına yerleştirmek zaman zaman zor olabilir. Bu çadırlar mümkün olan en kolay kurulum için özel olarak tasarlanmıştır. Açılır çadırların açılması sadece dakikalar (hatta saniyeler) sürer. Direkler, çadır çerçevesine ve kumaşa entegre edilmiştir, böylece onları birbirine yapıştırmak veya çadıra takmakla uğraşmanıza gerek kalmaz. Bu kurulum kolaylığı sayesinde, açılır çadırların sabitlenmesi daha zordur ve diğer birçok çadır türünden daha az dayanıklı olabilir.

Sırt Çantalı Çadırlar: İsimlerine uygun olarak, sırt çantasıyla seyahat çadırları, sırt çantasıyla seyahat etmek için tasarlanmıştır! Geleneksel olarak diğer çadır tiplerinin çoğundan daha küçüktürler, çünkü birincil odak noktaları sizi hava koşullarından korurken ağırlığı düşük tutmaktır. Sırt çantalı çadırlar genellikle 1 veya 2 kişilik çadırlardır, ancak 3 ve 4 kişilik boyutları mevcuttur. Yalnız kamp yapacaksanız ve daha büyük bir çadıra ihtiyacınız yoksa, sırt çantalı bir çadır da iyi bir seçenektir.

Çerçeve (Frame) Çadırlar: Klasik çadır çerçevesi olarak bilinen A-Frame çadır, dikdörtgen bir zemin, uçlarda iki A-çerçevesi ve çadır çerçevesini oluşturmak için bir çapraz direk kullanan üçgen prizma tasarımı ile ayırt edilir. Çoğu, çerçevenin dışında oturan ve suyun yandan kolayca dökülmesine yardımcı olan ayrı bir yağmur sineğine sahiptir. Çoğu çadırda teçhizatı tutmak için bir giriş (ilk katmanın dışında hala yağmur sineğiyle kaplı küçük bir alan) bulunur, ancak çoğu kubbe çadırının sağladığı kadar yer olmayacaktır.

Asma Çadırlar: Bunlar aslında hamak çadırlarıdır. Hamaklar ve asma çadırlar arasında birden fazla tasarım olsa da, bunlar ağaçlara, direklere veya diğer nesnelere karşı koruma sağlayan asılı tasarımla tanımlanır. Destek sağlamak için çadırı düz olarak asabileceğiniz herhangi bir yere kurulabilirler. Bu çadırlar hafiftir ancak kurmak ve kaldıraç için doğru ağaç kombinasyonunu bulmak zor olabilir.

Çatı Çadırları: Dağınık arazilerde kırsal kamp alanları bulmayı sevenler veya kamp alanına vardıklarında çadır kurmaktan nefret edenler için mükemmeldir. SUV, kamyon veya jeepinizin üstüne monte edilen bu çadırlar, sürüş sırasında düz bir şekilde katlanır ve uyumaya hazır olduğunuzda hemen açılır. Satın almadan önce arabanızın çatısı için ağırlık limitleri konusunda araştırma yaptığınızdan ve merdiven korkunuz olmadığından emin olun!

Tünel Çadırlar: Yapım yöntemi ve genel boyut açısından kubbe çadırlara çok benzemektedir. Birincil fark şekildir; tünel çadırları, çadırı çevreleyen bir dizi yarım halka oluşturmak için direkleri kullanır (bir kubbe çadırının çapraz kutuplu tasarımına kıyasla). Tünel çadırları, teçhizatınızı, ayakkabılarınızı ve ıslak şeyleri yaşam alanının dışında tutmak için daha fazla alan sağlamak için sıklıkla geniş girişlere sahiptir.

Bu çadırlar dışında yurt, çan ve teepe çadırlar da bulunmaktadır.

Sezon özelliklerine göre çadırlar:

Üç Mevsim Çadırlar: En çok tercih edilen, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında güvenle kullanabileceğiniz, son derece hafif ve kolay kurulabilen bir çadır türüdür. Sahip oldukları pencere ve sineklikler sayesinde iyi hava yalıtımı sağlar. Tek ve çift tenteli modelleri mevcuttur. Konfor için üretilmiş modeller oldukları için zorlu hava koşullarına dayanıklı değillerdir.

Dört mevsim çadırlar: Dağcı çadırı olarak da bilinen bu modeller sert rüzgarlara ve kara dayanacak şekilde üretilmiş modellerdir. Ağır kış koşullarında dahi sağlam durmaktadır. Diğer çadır çeşitlerine oranla daha fazla pole ve daha kalın kumaşa sahiptir. Kar birikimini en düşüğe indirecek şekilde tasarlanmıştır. Alçak yükseklikteki tavanı ise en sora rüzgarlara dahi dayanıklıdır. Azaltılmış havalandırma sayesinde ısıyı en iyi tutan ve vücut ısısını en iyi koruyan çadır türüdür.

Beş mevsim çadırlar: Her hava şartlarında kullanılabilir. Genellikle, yüksek yerlere tırmanan dağcılar tarafından kullanılır. İçerisindeki değişmeyen hava, sizin sıcak kalmanızı sağlar. Su geçirmezler. Bu çadırlar, rüzgara karşı çok dayanıklıdır. Fazla rüzgar alan kış kamplarında oldukça kullanışlıdır. Üç mevsim çadırların kenarlarına set görevi görmesi için herhangi bir şeyler koymanız, beş mevsim çadırlarla neredeyse aynı özelliklere sahip olmasını sağlayacaktır.

Bu çadırlar her mevsimde, her koşulda dayanacak şekilde tasarlanmıştır. En sert rüzgar (35+km/saat), önemli miktarda kar yükü kar ve yağmurlarda dahi güvenle kalabileceğiniz 5 mevsim çadır bulmanız mümkündür.

Kış dağcılığı yapmayacaksanız, 3 mevsim çadır en doğru tercih olacaktır. Kamp alanı 1500-1800 metrelerde bulunan, havanın açık ve rüzgarsız olduğu kış dağcılığı faaliyetlerine dahi 3 mevsim çadırla katılmak mümkündür.

YouTube kanalımıza abone olmak için tıklayın…