Kimi zaman detay fotoğrafları geniş açı objektifle bir çok şey gösteren kadrajlardan çok daha fazla şey anlatabilir… Doğru ışık koşulu ve bakış açısını bulmak şartıyla elbette…
Bir çok fotoğraf gönüllüsü sonbahar renklerini fotoğraflamak için özellikle Ekim ayının sonlarında Bolu ili sınırlarında yer alan Yedigöller Milli Parkı’nı ziyaret eder… Burada yedi küçük gölün çevresinde yer alan ormanlardaki farklı ağaç türlerinin sonbaharda aldığı renkleri bir arada görebilmek ve biraz da şanslıysanız iyi bir ışık koşulunda fotoğraflamak mümkündür.
Hemen hemen her fotoğraf konusunda olduğu gibi doğa fotoğraflarını da 3 farklı planla fotoğraflamaya çalışırız: genel, orta ve detay planlar…
Genel planlar daha çok geniş açı objektifle çekilir ve tüm ortamın anlaşılmasını sağlar…
Orta planlar genellikle normal objektifle çekilir ve insan-mekan ilişkisinin anlaşılmasına, boyutların doğru olarak algılanmasına yardımcı olur.
Detay planlar ise daha çok tele objektifle ya da yakından çekilir ve ilk bakışta dikkat çekmese de konunun neredeyse tüm yükünü taşıyacak ayrıntılardan oluşur.
Sonbaharda sararan yaprakların detayı da bu konunun yükünü taşıyabilecek bir plandı. Bu tarz konularda fotoğrafçıların konunun karşılarına gelmesini beklemekten ziyade farklı yükseklikler, farklı bakış açıları ve farklı objektifler ile çevrelerini incelemeleri etkili sonuçlar sağlayabiliyor.
Bu fotoğrafı öğlen güneşinde çektim. Ancak tele objektif ile yaprakların arkasının gölge bir alana gelmesine dikkat ettim. Ayrıca ışık ölçümünü de aydınlık bir alandan yaparak gölge ve karanlık alanların siyah olmasını sağladım. Aynı zamanda pozlamaya eksi (-) yönde müdahale ederek bu alanların olduklarından daha koyu oluşmasını sağladım. Bu sayede aydınlık olan alanların daha fazla dikkat çekmesini sağlayabildim.
Pozlamaya artı (+) ya da eksi (-) yönde müdahale etmek neredeyse her fotograf karesi için uyguladığım ve tonların isteğime yakın olmasını sağlayan bir yöntem…
YouTube kanalımıza abone olmak için tıklayın…