Akşam yemeğini çadırın hemen yanındaki küçük masanızda yemenin ya da güneş doğduktan sonra çadırın fermuarını açıp güzel bir manzaraya kalkmanın keyfini anlatmaya gerek yok diye düşünüyoruz… Hemen herkesin kampta yaşamayı sevdiği, belki de sadece o an için kampta olmayı özlediği bir şeyler vardır. Yolculuğunuzun, kampınızın keyifli geçmesi için ön hazırlığın öneminden bahsetmiştik. Bu yazıda da kamptaki zamanınızın keyifli olması için çadırınızı kurarken dikkat etmeniz gereken noktaları açıklamaya çalışacağız…
Eğer kampınızı bir kamp alanında kuruyorsanız size birçok olanak sağlanmış olabilir. Bazı kamp alanlarında çadır kurulacak alanlar belirlenmiş bazılarında da özel platformlar hazırlanmış olabilir. Bu durumlarda dahi wc, mutfak alanlarına, çöplere yakın olmayan, güneş doğduğunda direkt güneşe maruz kalmayacağınız, ortak bir toplanma alanı varsa ışık ve sesle çok muhatap olmayacağınız bir yeri seçmeniz önemlidir. Ayrıca diğer çadırlarla da çok iç içe olmayacağınız bir alan seçmeniz de iyi olacaktır.
Daha bakir bir alanda kamp yapacaksanız çadırınızı kurmadan önce birkaç şeye daha dikkat etmeniz önemlidir.
Çadır kurmadan önce…
Kamp yapmaya gitmeden önce alanın kampa müsait olup olmadığını, o alanda kamp yapmanın ya da bulunmanın yasak olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Bizim için tam kamplık alan gibi görünen bazı alanlar devlet korumasında ve girişe izin verilmiyor olabilir. Yolculuğunuza çıkmadan önce bunları netleştirmiş olduğunuzdan emin olun. Özellikle yaz mevsiminde orman yangınları sebebiyle pek çok orman bölgesine giriş yasaklanıyor. Kamp kurabileceğinizden. emin olarak yola çıkmanız önem kazanıyor.
Öncelikli olarak çadırınızın tüm parçalarının yanınızda olduğundan emin olmalısınız. Bu nedenle de çadırınızı kurup toplarken, Polleri, kazıklar, ipler vb her şeyi düzenli bir şekilde kullanıp topladığınızdan, yerleştirdiğinizden emin olmalısınız. Tüm bunları bir alışkanlık haline getirmekte fayda var.
Çadırınızı korumak için…
Çadır kuracağınız yerde, özellikle kış ya da bahar mevsiminde kamp yapacaksanız, zeminin muhtemel yağmurda ıslak kalmayacak şekilde kurmaya dikkat edin. Bunun için çadır çevresine 2-3 cm derinliğinde bir hendek kazabilir ya da çadır altına sereceğiniz branda / naylonun uçlarını içe doğru kıvırabilirsiniz.
Evet bazı çadırların altını koruyan kendi özel branda ya da örtüleri olabiliyor. Eğer çadırınızda böyle bir şey yoksa bir nalburdan alacağınız kalın naylon ya da branda da aynı işlevi görecektir. Çadırların zemin bölümü daha kalındır ancak böyle bir branda / naylon çadırınızın ömrünü uzatacaktır.
Brandanızı / naylonunuzu sermeden önce zemini taşlardan, dallardan temizlemeyi unutmayın. Özellikle dikenli dallar ya da sivri taşlar çadırınıza zarar verebilecektir.
Çadır kuracağınız yerin (mevsime göre) nasıl güneş aldığına dikkat etmelisiniz. Yazın sabahtan akşama kadar güneşte kalacak ya da serin havalarda sürekli gölgende kalacak bir çadır, içinde kalmak için çok uygun bir barınak olmayacaktır. Tamamen açık alanda kamp kurmanız gerektiğinde tarp/tente çok yardımcı olacaktır.
Çadır kuracağınız alanın su yolu ya da rüzgar alan bir nokta olması da keyfinizi kaçırabilir. Ani bastıran bir yağmurda suyun yolunda bulunmak istemezsiniz. Serin bir havada sürekli rüzgar esen bir nokta da rahat bir konaklama için uygun olmayacaktır.
Eğer bir kamp alanında değilseniz tuvalet ihtiyacınızı doğada gidermek durumundasınız. Bu nedenle çadırınızı kurarken hangi bölgeyi bu amaçla kullanacağınızı da belirlemeniz iyi olacaktır.
Yüksek noktalara yıldırım düşme ihtimali olduğunu unutmayın. bu nedenle çok mecbur kalmadıkça zirve noktalarında çadır kurmaktan kaçının…
Kamp kuracağınız noktanın muhtemel yaban hayvanlardan uzak olduğuna dikkat etmeniz gerektiği gibi evcil hayvan sürülerinin yollarında da olmadığınızdan emin olun. Dilerseniz Sevgi sizlere otlamaya giden ineklerin kampı nasıl bastığını bir yolculukta anlatabilir 🙂
Akarsu, göl kenarları, su birikintilerinin yakınları özellikle sivrisinekler için de doğal alanlardır. Bu nedenle tüm gece sinek kovalamak zorunda kalmamak için buna da dikkat etmek gerekir. (Yanınızda mutlaka bulunması gereken şeylerden biri de sprey olarak satılan sinek / börek kovucudur.)
Kampta ateş ve yemek…
Kampta yemeğinizi kendiniz pişirecekseniz, bu dönemde ateş yakmak yasak olduğu için, kamp ocağınızı, yeterli tüpünüzü aldığınızdan emin olun. Ayrıca su ihtiyacınızı da hem içme hem pişirmede kullanacağınız su olarak hesaplayın. Ateş yakmanın yasak olmadığı dönemlerde ise ateş yerinizi hazırlayın. Akşam boyunca yakacağınız dalları, odunları hava kararmadan toplayıp hazır hale getirin…
Doğaya, ağaçlara, çiçeklere, böceklere, hayvanlara saygılı olun, zarar vermeyin. Doğada ayak izinden başka hiçbir kalıntı bırakmayın, çektiğiniz anı fotoğraflarından başka bir şey almayın…
Tamamen bakir bir yere gidiyorsanız ilk olarak bir arkadaşınıza / ailenize kamp yerinizi bildirin. Gerekiyorsa jandarma, yakın yerleşimin muhtarı gibi yerel birimlere de bilgi verebilirsiniz.
YouTube kanalımıza abone olmak için tıklayın…