Güneş batmaya başladığında, birçok fotoğrafçı kameralarını toplayıp eve gider ve en hayret verici, görsel açıdan en heyecan verici, görüntüleri kaçırırlar.
Genel olarak gece fotoğrafları olarak bildiğimiz, teknik olarak ise düşük ışık koşullarında fotoğraf dediğimiz bu fotoğraf dalı, oldukça zahmetli ama bir o kadar da keyifli bir uğraştır. Zahmetli olmasının nedeni, herkes evinde dinleniyorken, karanlıkta ve ıssız bir yerde, sırtınızda bir dolu yük taşımak zorunda olmanızdan kaynaklanır. Daha da önemlisi çekim sürelerinin çok uzun olması nedeniyle ‘’sabırlı’’ olunması gerekir. Genel olarak sabahın ilk saatleri ile akşamın son saatleri fotoğrafik açıdan özel saatlerdir. Sabah güneş doğmadan önceki dakikalar ile akşam güneşinin batışından sonraki dakikalar, gökyüzünde çok çekici renk değişimleri oluşturur. Mavi saat ya da mavi karanlık dediğimiz bu etki, fotoğraflarımızın fonunda ilgi çekici bir renk oluşturur.
Büyük şehirlerde projektörlerle aydınlatılmış binalar, neon ışıkları, lunaparklar, düşen bir yıldırım, havai fişekler, ışıl ışıl aydınlanmış sokaklar göz alıcı görünürler.
Gece fotoğraf çekimi sanılanın aksine çok daha kolaydır. Hayret verici, değişik etkiler kolaylıkla kaydedilebilir. En basit, temel ekipmanla en yüksek kalitedeki görüntüyü elde etmekte mümkündür.
Gece Çekimleri için gerekli ekipmanı kısaca toparlayacak olursak;
1) Makine: Uzun pozlama süreleri kullanabileceğiniz herhangi bir fotoğraf makinesi işinizi görecektir. Kompakt ve ileri kompakt makinelerin bir bölümü 1 – 2 saniyeden daha uzun pozlamaya izin vermedikleri için tavsiye edilmez. D SLR ve Mirrorless (Aynasız) Makineler ise çok uzun pozlama sürelerinde rahatlıkla kullanılabilirler.
2) Objektif: Klasik gece çekimlerinde makinenizi tripod üzerinde kullanacağınız için çok açık diyaframa sahip objektiflere ihtiyacınız yoktur. Ancak açık diyaframa sahip objektfiler aynı zamanda netlik / keskinlik anlamında da başarılı sonuçlar verdikleri için önerilirler.
3) Tripod – Uzaktan Kumanda:
Pozlama süreleri uzun olduğundan makinenizi mutlaka sabitlemeniz gerekecektir. Bunu da en kolay sağlayacağınız yardımcı ekipman tripoddur. Makinenizin ve objektifnizin büyüklüğüne, ağırlığına göre seçeceğiniz bir tripod işinizi görecektir. Ben MANFROTTO tripodları özellikle tavsiye ediyorum. Makineyi tripoda bağlamanız sallanmayacağı garantisini vermez. Sizin deklanşöre basma şiddetiniz de makinenin sallanmasına ve fotoğraflarınızın fluolmasına yol açabilir. Bu nedenle gece çekimlerini uzaktan kumanda ile gerçekleştirmeniz önerilir. Kablolu ya da kablosuz bir kumanda işinizi görecektir. Eğer bu yoksa gece çekimlerini SELF TIMER (Kendi kendine çekim – Zamanlayıcı) ile yapmanız gerekmektedir.
İpuçları:
1) DİYAFRAM: “Gece ışık azdır açık diyaframla çalışmak gerekir” diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Klasik gece çekimlerinde diyafram 8 olarak sabitlenir ve sadece enstantane ile çalışılır. Daha açık diyafram değerleri özellikle ışık kaynaklarının top gibi yuvarlak, patlak olmasına sebep olurken daha kısık diyafram değerleri pozlama süresinin çok uzamasına neden olmaktadır.
2) ISO 100 olarak kullanırız. Böylece yüksek ISO sebebiyle oluşacak Noise – Kumlanma’nın önüne geçmiş oluruz.
3) BEYAZ AYARI: Çekim formatı olarak RAW kullanıyorsak White Balance (Beyaz Ayarı) Auto’da kalabilir. İstediğiniz renkleri daha sonra bilgisayarda ayarlayacaksınız. Ancak eğer format olarak JPEG tercih ediyorsanız tavsiyemiz White Balance DAYLIGHT (Gün Işığı) olarak kullanmaktır. Böylece farklı ışık kaynaklarının renk etkisi fotoğrafınıza girecek ve renkler bir atmosfer oluşturmanızı sağlayacaktır. Bununla birlikte JPEG çekim yapanların White Balance’ı farklı değerlerde de (TUNGSTEN, BULUTLU vb) kullanmaları da farklı renklerde alternatif sonuçlara sahip olmayı sağlayacaktır.
4) IS – VR – OIS – VC (SARSINTI ENGELLEYİCİ): Makinenizde ya da objektifinizde SARSINTI ENGELLEYİCİ MOTOR varsa makineniz tripoda bağlıyken KAPALI konuma getirmeniz gerekmektedir. Böylece elde sarsıntıyı önleyen bu motor sabit duran makinenizde sorun yaratmayacaktır.
5) POZLAMA TARAMASI: JPEG Formatta çekim yapanların pozlama için BRACKETING (Gruplama – Tarama) yapmaları önerilen bir başka noktadır. Böylece ışık kaynaklarından, karanlık alanlardan yanılabilecek makinenizin hata payını en aza indirmiş olursunuz. + / – 1 stop pozlama gruplaması yeterli olacaktır.
6) NOISE – KUMLANMA: Makineniz MENU’sünde bulunan UZUN POZLAMADA KUMLANMA GİDERİCİ özelliğini gece çekimlerinde AÇIK konuma getirmeniz daha az noise – kumlanma sorunlu fotoğraflara sahip olmanızı sağlayacaktır.
7) SON UYARILAR:
Gece çekimlerini MAVİ KARANLIK dediğimiz güneş battıktan hemen sonraki dönemde yapacağınızı unutmayın. Bu nedenle çekim yapacağınız yere biraz daha erken gidin ve hazırlıklarınızı tamamlayın. Hava karardığında kadrajınızda dikkat etmeyeceğiniz unsurlar (çöp kutuları, ışık alan bir duvar vb) olabileceği için henüz hava aydınlıkken bir kaç kare çekim kompozisyonu kontrol edin…
Çekimlerinizde acele etmeyin… Mavi karanlık mevsime göre 10 – 30 dakika arasındadır. Bu nedenle bir mavi karanlık süresince 2 – 3 farklı fotoğrafı hakkıyla çekmek mümkündür. Daha fazlası için bir başka günü tercih edin…
Yanınızda bir el feneri mutlaka bulundurun. Makinenizin düğmelerini görmek, ekipmanınızı toplamak için çok yardımcı olacaktır.
İyi çekimler…
YouTube kanalımıza abone olmak için tıklayın…